joi, 14 august 2014

Din istoria fotbalului feminin moldovenescLa 14 august 2001  și-a luat startul prima ediție a Women”s  Champions League (Liga Campionilor pentru femei) sau UEFA Women”s Cup (Cupa femeelor) cum sa numit pînă în 2009. Nu este un jubileu dar, este un prilej pentru a medita  și  dați să ne amintim la ce nivel se afla fotbalul femenin de club  în Moldova la acel moment.                                                                                  

Campioana Moldovei la fotbal femenin Codru Chișinău împreună cu Ilirija Ljubljana, Slovenia  au fost primele echipe din Europa care au susținut primul meci din această competiție. A fost un tur preliminar în care sau întîlnit aceste două formații. Pe stadionul Republican din Chișinău în fața a circa 2000 de spectatori (astăzi un meci de Divizia Națională rar cînd adună un așa număr de microbiști) brigada de arbitri din Germania condusă de Elke Filenbak a dat fluerul de începere a unei noi competiții, care a devenit foarte populară, și care adună la start în fiecare an  cele mai bune competitoare din Europa.

În primul minut de joc atacanta  formației chișinăuene Gabriela Enache  trimite  balonul în plasa porții  adverse. Pînă la sfîrșitul primei reprize  mingea a mai poposit de patru ori  între buturile  oaspeților. S-au evidențiat:  Gabriela Enache încă de 2 ori, Svetlana Frishko și Angela Toma cîte o dată. Și în repriza secundă gazdele nu au încetat să atace, înscriind încă de patru ori. Reușitele și le-au trecut în cont Gabriela Enachi, Svetlana Frishko, Mărioara Berinczan și Jozefina Deliu.

Meciul de răspuns a avut loc la Ljubljana. Pentru gazde el s-a început cu un autogol al jucătoarei slovene Subotic în min.19. Enache a continuat să adune goluri în cont înscriind în acel meci de 6 ori. Alte două reușite au fost ale lui Inessa Titova și Joszefinei Deliu. Primul gol în această competiție aparține unei jucătoare a formației nostre Gabriela Enache. Prima victorie în Liga Campionilor, femei a fost contabilizată pentru echipa moldoveană.

Echipa lui Igor Tudos se califică mai departe și avea să joace în seria a patra alături de alte trei formații  pentru dreptul de a participa la etapa finală. Meciurile din grupă s-au disputat pe stadionul Brentanobad din orașul german Frankfurt. Ca opanente Codru a avut  pe FC Frankfurt din localitate, FC Levante, Spania, CSC Yerevan. Sorții au decis ca în prima etapă jucătoarele noastre să se întîlnească cu fotbalistele din Yerevan, Armenia. Nu se știe din ce considerente UEFA a decis că anume Codru să joace unicul meci de baraj, dar echipa din Armenia a fost mult mai slabă la toate componentele. 

La 3 octombrie, ziua cînd a avut loc partida deja în min 5 scorul era de 2-0 pentru Codru. Ambele reușite au fost opera lui Daniela Simona Pufulete, o jucătoare din România cu care s-a întărit echipa noastră pentru meciurile decisive. Și cealaltă debutantă Mirela Laslo și-a trecut numele pe lista marcatorilor, iar Gabriela Enache cu cele 2 goluri înscrise armencelor a adunat 12 reușite, cu care a devnit golgetera primei ediții a Cupei Femeelor la fotbal.

A urmat meciul cu viitoarea cîștigătoare a acestui turneu  FC Frankfurt. Susținută de 1000 de fani din tribune echipa germană a înscris  prin Kunzer, Lingor, Hansen, Minnert, Meier 5  goluri fără a primi vre-o unul. Meciul cu Levante din 7 octombrie a fost foarte disputat. În caz de victorie  Codru se putea plasa printre primele 16 formații de club din Europa. În minutul 30, scorul era de 1-1 (la noi a înscris Frishko), dar pînă la pauză spaniolele marchează de două ori, ca în repriza secundă să conserveze rezultatul, necătînd la încercările moldovencelor de a egala.

Și totuși un loc printre cele mai bune 20 de echipe europene este un rezultat la care formațiile noastre astăzi doar pot visa. Începînd cu 2001 campioanele Republicii Moldova au participat regulat la competițiile europene intercluburi. Dacă nu luăm în considerație rezultatele din grupă a campioanei din acest an Goleador-Real, care a jucat de acum două meciuri în seria sa  în turneul european echipele din Moldova au susținut 41 de partide adunînd la activ 9 victorii, două meciuri egale și 30 de înfrîngeri. Începînd de la 2008 încoace formațiile noastre au înscris doar 5 goluri.

Dar să revenim în 2001. Ce debut! Trei meciuri consecutiv cîștigate cu scorul de 9-0. Astăzi la jocurile cu participarea echipelor noastre se înreagistrează scoruri și mai și, doar că ele nu sunt în favoarea noastră  0-11, 1-15, 0-19.  Acest 0-19 a fost consemnat cu campioana Serbiei, și cînd te gîndești că cu 14 ani în urmă noi învingeam  cu 9-0 campioana Jugoslaviei la ea acasă...

Și totuși această amintire este  plăcută. Moldova a deschis ușile Ligii campionilor la fotbal pentru femei.  Iată care sunt aceste fete ce au făcut atunci  pe cele mai titrate echipe feminine să privească cu respect la jucătoarele noastre.

În poarta a stat ucraineanca Ganna Poda, care a jucat mai mulți ani  în campionatul Ucrainei. Și Ina Rusu a apărat poarta în meciurile cu Irilija.  Ea evoluat la echipe din campionatul intern, devenind campionă a Moldovei cu Codru în 2005. O altă jucătoare din Ucraina a fost Inessa Titova, maestru a sportului, campioană a Moldovei și de nenumărate ori campioană  a Ucrainei, participantă la campionatul Europei din Finlanda.  

Svetlana Frishko a fost desemnată cea mai bună jucătoare ucraineană din ultimii 20 de ani. Este în prezent o legendă vie a fotbalului feminin urcainean. A jucat 20 de ani pentru naționala țării vecine. Născută la Odesa a început a juca fotbal la echipa Chornomorka din localitate. La 13 ani a fost convocată la selecționata URSS. A jucat la diferite cluburi din țările fostei URSS: Dinamo Kiev, Donechanka Donetsk, Metallist Kharkov, Codru Chișinău, Spartac Moscova, Nadezhda Noghinsk, SKA Rostov pe Don, Zhilstroy Kharkov, Toliati...  Este de 8 ori campioană a și deținătoare a Cupei Ucrainei. Campioană a Moldovei, a republicii Belarus. Și în Rusia a cîștigat Cupa și titlul de campion. La 38 de ani a semnat un nou contract cu unul din cluburile ucrainene. Nu, nu ca antrenor, ca jucător. În cariera sa  a marcat peste 300 de goluri (fără cele de la Națională). Doar în meciurile oficiale a înscris pentru selecționata Ucrainei 25 de goluri, (fără turnee internaționale și meciuri amicale). Federația Ucraineană de fotbal a decorat-o cu medalia ”Pentru merite”.

Au jucat la moment pentru Codru și căteva jucătoare din România:   
Daniela Pufulete a adunat 113 meciuri la naționala Româmiei, înscriind și 44 de goluri. La Codru a fost titulară în Liga Campionilor pînă în 2005, marcînd în această competiție  nu mai puțin de 14 goluri. În finala cupei Moldovei din 2004 a marcat 2 goluri iar în cea din 2005 – 1 gol devenind cu echipa deținătoarea Cupei  Moldovei.  
Gabriela Enache  a perforat  poarta adversarilor selecționatei Române de 44 de ori! în doar 64 de partide. Cu Codru a devenit deținătoare a Cupei Moldovei marcînd și un gol în finala disputată cu Făclia –INEFS. 
De 88 de ori a îmbrăcat tricoul  naționalei Mirela Laslo, evidențiindu-se de 14 ori.  
Mărioara Berniczan  a fost convocată la selecționată de 48 de ori înscriindu-și la activ și 2 goluri. Și  Luiza Leu a prins lotul României, cei drept mai muilt în amicale. În 2004 ea a reușit o triplă în poarta reprezentativei Maltei. Este campioană și deținătoare a Cupei Moldovei. 
Jozefina Florina Deliu a evoluat la Codru pînă în 2004. În liga campionilor a adunat 11 meciuri în care a marcat de 4 ori. Jucătoarele române au luat titlul cu Codru în 2003, 2004.

Din lot au făcut parte moldovencile Viorica Grăjdian  prezentă la Codru și în prima ediție de campionat 1992, cînd codrencile au luat titlul. În 2004 Viorica devine campioană națională cu Codru și a jucat iarăși în Liga campionilor. A mai fost titulară la Constructorul Chișinău cu care a devenit campioană în 1999. În 2001 a fost medaliată cu arjint. A făcut parte din lotul selecționatei Moldovei pentru preliminariile campionatului European. A îmbrăcat tricoul Naționalei de 5 ori, marcînd și un gol în poarta Naționalei Greciei.  

 Diana Cercel, o altă fotbalistă din acea formație a venit la Codru în 2001și a avut un debut excelent. În 1999 a fost convocată la Naționala Ud-19 și a jucat în PCE din Anglia pe cînd era titulară la Făclia, Anenii Noi cu care doi ani la rîndul a fost finalistă a Cupei Moldovei. În anii 2001-2002 a jucat  4 meciuri în preliminariile Campionatului European.   

Olesea Sava  a fost prezentă  și ea în meciurile Wome”s Champions League. Ca și Diana Cerccel a făcut deplasarea  la meciurile din PCE Ud-19 în Anglia. Apoi a fost convocată la Naționala  de senioare a Republicii Moldova unde a întrat pe teren în cinci partide.

Cea mai tînără fotbalistă a echipei Chișinăuene a fost Anastasia Slonova, care și-a început cariera la Green-Team Chișinău în 1999 la doar 14 ani, marcînd în primul său sezon peste 10 goluri în campionatul țării. În 2000 se transferă la Codru cu care devine campioană și deținătoare a Cupei Moldovei, reușind în campionat circa  16 goluri (date incomplete). A debutat în UEFA Women”s League la 16 ani. În 2003 se transferă la echipa rusă nNdezhda Noghinsk, dar se întoarce și în 2004 aduce medaliile de aur echipei Codru în meciul suplimentar pentru titlu cu golul marcat în min 84. În 2005 revine la Noghinsk, unde trei ani consecutiv a luat medaliile de bronz cu această formație. În 2007 cu 13 mingi marcate a ocupat poziția a patra în topul golgeterilor campionatului rus. În 2010 cu formația rusă Rosianka devine campioană a Rusiei A jucat în Women”s  Champions League cu formația Rosianochka și  Zorkiy Krasnogorsk. Un alt titllu în Rusia la cîștigat cu formația ANNENKI din Kaluga devenind  campioana Rusiei la futsal. La naționala Moldovei a adunat 11 meciuri în care a înscris 3 goluri (Greciei și Estoniei acasă și în deplasare). În Liga Campionilor cu Codru are 10 meciuri și un gol. La Rosianochka a întrat pe teren în cupele europene de 8 ori evidențiindu-se de două ori. Este una din cele mai titrate fotbaliste din Moldova.

Angela Toma a jucat pentru Codru încă în Campionatul URSS 1990 și 1991. Devine campioană a țării în prima ediție de campionat 1992, marcînd 12 goluri în 10 meciuri, clasîndu-se  prima în topul golgeterilor. În total a adunat nu mai puțin de 13  titluri naționale cu formațiile Codru, Constructorul, Narta, Roma. A jucat și 9 finale ale cupei Moldovei, opt din ele fiind cîștigate. Pentru Naționala Moldovei a jucat în 6 meciuri din preliminariile campionatelor Europene și Mondiale. În Liga Campionilor a adunat la Codru, Narta și Roma 19 meciuri. Este cea mai titrată fotbalistă care a jucat doar în campionatele Republicii Moldova.
În acel an Codru a avut un lot foarte omogen.În  acel an fotbalistele nostre au scris cîteva file în istoria fotbalului de club european. Cred că și acum fetele noastre fac istorie în Women”s Champions League cu acel 0-19 înregistrat la 11 august 2014. Dar aceasta este realitatea. Acesta ne este nivelul. Cred că avem ce medita...

Autorul își cere scuze dacă veți depista posibil și unele mici inexactități. Fotbalul feminin a fost foarte puțin mediatizat în Moldova, în unii ani, ca exemplu sezonul 2001-2002- deloc.
         
Pentru confirmare -  Valentin Iacovlev.
                                            Asociația de istorie și statistică a fotbalului din Repulica Moldova
13 august 2014.
Season
Topscorer (Club)
Goals
2013/14
Milena Nikolić (ŽFK Spartak)
11
2012/13
Laura Rus (Apollon Limassol)
11
2011/12
Camille Abily
Eugénie Le Sommer (both Olympique Lyonnais)
9
2010/11
Inka Grings (FCR 2001 Duisburg)
13
2009/10
Vanessa Bürki (FC Bayern München)
11
2008/09
Margrét Lára Vidarsdóttir (Valur Reykjavík)
14
2007/08
Vira Dyatel (Zhilstroy-1 Karkhiv)
Patrizia Panico (ASD CF Bardolino Verona)
Margrét Lára Vidarsdóttir (Valur Reykjavík)
9
2006/07
Julie Fleeting (Arsenal LFC)
9
2005/06
Margrét Lára Vidarsdóttir (Valur Reykjavík)
11
2004/05
Conny Pohlers (1. FFC Turbine Potsdam)
14
2003/04
Maria Gstöttner (SV Neulengbach)
11
2002/03
Hanna Ljungberg (Umeå IK)
10
2001/02
Gabriela Enache (FC Codru Anenii Noi)
12
Un comentariu: